Av egen erfarenhet...

...kan jag säga att det är inte lätt att leva ihop med en del människor, t.ex. sådana med olika typer av personlighetsstörningar, jag redogör för en del av dem här nedanför...
All information kommer från
http://web4health.info/sv/ och det mesta är skrivet av  Martin Winkler, läkare med sju års erfarenhet i psykiatri och psykoterapi.



Fråga:
 
Vad är narcissistisk personlighetsstörnining?
Svar:
Diagnostiska kriterier enligt den amerikanska DSM-IV. Den europeiska klassifikationen ICD 10 definierar inte en speciell narcissistisk personlighetsstörning.
Ett genomgående mönster av grandiositet (i fantasin eller i beteendet), behov av att bli beundrad och brist på empati. Störningen visar sig i ett flertal olika situationer och sammanhang från tidig vuxenålder och tar sig minst fem av följande uttryck:

  • har en grandios känsla av att vara en betydande person (t ex överdriver talanger och framgångar, förväntar sig att bli behandlad som höjd över mängden utan att genom sin gärningar gjort sig förtjänt av det)
  • är upptagen av fantasier om obegränsad framgång, makt, glansfullhet, skönhet eller fulländad kärlek
  • tror sig vara en speciell och unik person som bör söka sig till, eller bara kan bli förstådd av, andra personer ( eller institutioner) som är speciella eller har hög status
  • kräver ett övermått av beundran
  • har en känsla av särskilt berättigande, dvs. har orimliga förväntningar på särbehandling eller på att andra automatiskt ska svara upp till hans eller hennes förväntningar
  • utnyttjar andra, dvs. drar fördel av andra för att uppnå sina egna mål
  • saknar empati: är obenägen att uppmärksamma eller identifiera sig med andras känslor och behov
  • är ofta avundsjuk på andra eller tror sig vara föremål för andras avund
  • är arrogant och högdragen i sitt beteende eller sina attityder

Fråga:
 
Vad är borderline personlighetsstörning? Hur definieras borderline personlighetsstörning? Vad är kriterierna för borderline personlighetsstörning enligt DSM-IV?
Svar:
En borderline personlighetsstörning enligt DSM IV karakteriseras av ett genomgående mönster av instabilitet i relationer med andra människor, i självbild och affekter, samt markerad impulsivitet med början i tidig vuxen ålder. Detta visar sig på olika sätt, varav minst fem av följande:
  1. Gör stora ansträngningar för att undvika verkliga eller inbillade separationer. Observera: Självmords- eller självstympande beteende som beskrivs under kriterium 5 räknas inte in här.
  2. Uppvisar ett mönster av instabila och intensiva relationer med andra människor som kännetecknas av extrem idealisering omväxlande med extrem nedvärdering.
  3. Uppvisar identitetsstörning: påtaglig och varaktig instabilitet i självbild och identitetskänsla.
  4. Visar impulsivitet i minst två olika avseenden som kan leda till allvarliga konsekvenser för personen själv (t ex slösaktighet, sexuell äventyrlighet, drogmissbruk, vårdslöshet i trafik, hetsätning). Observera: Självmords- eller självstympande beteende som beskrivs under kriterium 5 räknas inte in här.
  5. Uppvisar upprepat självmordsbeteende med gester, hot eller självstympande handlingar
  6. Affektiv instabilitet som kommer av en påtaglig benägenhet att reagera med förändring av sinnesstämningen (t ex intensiv, episodisk nedstämdhet, irritabilitet eller ångest som vanligtvis varar några timmar och endast i enstaka fall längre än några dagar).
  7. Kronisk tomhetskänsla.
  8. Uppvisar inadekvat, intensiv vrede eller svårighet att kontrollera ilska (t ex ofta förekommande temperamentsutbrott, konstant ilska, upprepade slagsmål).
  9. Har övergående, stressrelaterade paranoida tankegångar eller allvarliga dissociativa symptom.


Fråga:
 
Vad är idealisering? Varför idealiserar borderlinepatienter andra personer, för att sedan förkasta dem?
Svar:
Det är mycket typiskt att patienter med borderlinepersonlighet idealiserar en annan person som endast "perfekt" eller "den bästa personen jag någonsin träffat".
På grund av sitt dikotoma (kluvna) tänkande ser personer med den här typen av personlighet endast extremer som "allt gott" eller "allt dåligt". De kan inte förstå att någon inte kan tillfredsställa alla deras behov eller finnas till hands dygnet runt endast för deras skull.

Borderlinepatienter undviker alltså otrevliga (realistiska) aspekter, känslor eller upplevelser. De har en förmåga att "klyva" (splitting). Deras bedömningar kan vara ganska intuitiva och baseras inte på fakta eller nya erfarenheter. Mycket ofta påverkas de mer eller mindre av gamla tankesystem eller drömmar ur det förgångna.

Om något allvarligt stör idealiseringen av "en älskad person", kan det resultera i mycket extremt beteende. En möjlighet är en total nedvärdering av den andre. Nu bedöms alla personliga kvaliteter och beteenden hos den andra personen som hemska, skadliga eller luriga och manipulerande. Återigen baseras detta huvudsakligen på gamla (dåliga) erfarenheter, inte de aktuella situationerna eller personernas beteenden.




Fråga:
 
Finns det personlighetstyper som leder till ätstörning?
Svar:
Det finns vissa personlighetsdrag som är vanliga hos patienter med ätstörningar. Individer som har dessa drag löper en ökad risk att drabbas av en ätstörning.

Detta medför att speciellt känsliga individer som växer upp i en social och kulturell omgivning som tycker det är viktigt med slankhet söker sin tillflykt i dieter och bantning när de råkar ut för svårigheter. Det är en farlig väg som kan leda till matmissbruk och ätstörningar.

Här är personlighetsdrag som ökar risken för att utveckla ätstörningar:

  • Låg självkänsla
  • Litar inte på sig själv eller på andra människor
  • Dålig medvetenhet om känslor och fysiska förnimmelser
  • Perfektionism
  • Ser allting i svart eller vitt
  • Tycker inte om halvmesyrer
  • Har ett impulsivt eller tvångsmässigt beteende
  • Undviker monotoni
  • Lägger alltför stor vikt vid utseende, vikt och kroppsform.
Vissa av dessa personlighetsdrag medför ökad risk även för andra missbruk som alkoholism och narkomani.

När personer med tre eller fler av dessa personlighetsdrag påbörjar en sträng diet, finns det en risk att dieten och dess resultat förvandlas till en farlig "framgångsmodell". Man upplever ökat självförtroende och en mer positiv bild av sig själv genom framgången med dieten, speciellt om man finner att det är lättare att kontrollera vikten än andra livsförhållanden. Dieten och bantandet som en falsk framgångsmodell kan då leda till ätstörningar.





Om ni ser tecken på det här hos en person, det kan vara en partner, en familjemedlem eller släkting, en kompis, en arbetskamrat osv. se till att personen får hjälp så fort som möjligt, även om personen inte vill ta emot hjälpen, risken är annars stor att ni får ett helvete, tro mig, jag vet...

/Richard

Kommentarer
Postat av: Anna

Kolla du har oxå bytt layout. Men R inte trodde jag att du var en kille med blommor som smak :)

Postat av: Ella

Jag har nyss läst ditt ex:s dagbok. Har hon blivit helt galen. Iofs så har hon ju alltid varit galen men nu är hon nere på bottens botten i mina ögon.

2006-01-18 @ 14:53:01

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback